Medico lab Marković
portfolio site templates

Kutak za pacijente

Početna | Kutak za pacijente

Opšta priprema pacijenta pre uzorkovanja krvi

 • Dan pre uzorkovanja krvi potrebno je izbegavati povećanu telesnu aktivnost, uzeti uobičajeni svakodnevni obrok koji ne sme biti premastan. Isto se odnosi i na pacijente u bolnici i pacijente koji lično dolaze u laboratoriju.
 • Pacijent mora biti pre 8-12 sati natašte pre odlaska u laboratoriju.
 • 48 sati pre uzorkovanja pacijent treba da izbegava farmakološki aktivna sredstva (lekove, sredstva zavisnosti, oralne kontraceptive) koji mogu imati uticaj na tražene laboratorijske analize.
 • Ako su lekovi od vitalne važnosti, pacijent uzima lek i taj podatak se beleži kao klinička informacija na laboratorijskom nalazu.
 • 24 sata pre uzorkovanja krvi treba izbegavati kozumiranje alkoholnih pića, pušenje, kafu i sva sredstva koja sadrže kofein (energetski napici, vitaminski sokovi).
 • Preporučeno vreme za uzorkovanje krvi je ujutro, između 7 i 9 sati, pre svakog obroka i pića, uzimanja lekova, terapijskih postupaka, fizikalnih pregleda.
 • Pacijentova opuštenost doprinosi pouzdanosti rezultata, stoga je potrebno stvoriti preduslove da se izbegne stres kod pacijenta, što može uticati na rad nadbubrežne žlezde i pojačanu altivnost pojedinih enzima.

Priprema i uzorkovanje za specifične analize

 • AGREGACIJA TROMBOCITA
  Pre određivanja agregacije trombocita (funkcije trombocita) nedelju dana pre analize pacijent ne sme uzimati nesteroidne protivupalne lekove (Andol, Aspirin, Indometacin, Ibuprofen) zbog uticaja terapije na rezultate.
 • AMONIJAK
  U cilju dobijanja tačnih rezultata treba se pridržavati sledećih preporuka: krv se uzorkuje od pacijenta koji je natašte, koji je miirovao i koji nije pušio u proteklih 10 sati. Pušenje izrazito povećava koncentraciju amonijaka.
 • Ca 125
  Uzorkovanje krvi za Ca 125, kao i hormona androstendion ne preporučuje se u vreme mesečnog ciklusa.
 • GASNE ANALIZE
  Prilikom uzorkovanja za određivanje acido-bazne ravnoteže potrebno je izbeći kontaminaciju vazduhom, potrebno je uzorkovati anaerobno. Najčešća vrsta uzorka za analizu je arterijska krv i uzorak kapilarne krvi. Za analizu gasova preporučeni uzorak je arterijska krv. Do pogrešnih rezultata mogu dovesti: mehurići vazduha u uzorku, nedovoljan volumen krvi, nedovoljno mešanje uzorka krvi sa antikoagulansom. dug vremenski period dostavljanja uzorka. Uzorke je porirebno odmah dostaviti u laboratoriju.
 • GVOŽĐE
  24-48 sati pre uzorkovanja krvi pacijent ne sme uzimati lekove (ako je moguće) i vitaminske sokove. Uzorak se uzima ujutru između 7 i 9 sati jer gvožđe pokazuje značajnu dnevnu varijaciju i do 70%. Pacijentima koji uzimaju gvožđe terapijski, krv se uzorkuje 10 dana nakon prekida peroralnih, 3 dana nakon intravenoznih i mesec dana nakon intramuskularnih preparata.
 • INR
  Pri određivanju protrombinskog vremena, u cilju praćenja oralne antikoagulantne terapije, na dan izvođenja analize ne uzima se oralna antikoagulantna terapija. Terapija se uzima i nakon uzorkovanja krvi. Pre izvođenja analiza pacijent ne sme konzumirati namirnice bogate vitaminom K u većoj koiičini (paradajz, banana, brokoli, spanać, zelena salata, blitva, kelj, špargle).
 • LEKOVI U KRVI
  Preporučuje se uzorkovanje krvi ujutu pre redovnog uzimanja leka, koji se mora navesti i zapisati (tačan naziv i doza). Uzorkovanje krvi za određivanje koncentracije ciklosporina mora se izvesti barem 12 sati nakon poslednje doze leka.
 • LIPIDNI STATUS
  Pacijent mora biti najmanje 12 sati natašte, a 24 sata pre uzorkovanja mora jesti uobičajene obroke, lagane i nemasne. Posle 19h, dan pre odlaska u laboratoriju, pacijent ne sme jesti, konzumirati alkohol, kafu, cigarete i sredstva koja sadrže kofein.
 • OGTT
  Test se sprovodi kod osoba sa povemećajem glukoze. Pacijentu se uzorkuje krv isključivo ujutru. Preporučeno je prvi uzorak uzorkovati ujutru između 7 i 8 sati nakon što je pacijent noć pre bio natašte (8-12 sati), a tri dana pre toga bio na svakodnevnoj ishrani, više od 150g ugljenih hidrata na dan, s uobičajenom fizičkom aktivnošću. U toku testa pacijent mora mirovati, ne sme jesti, pušiti, piti kafu ili druge napitke. Nakon uzorkovanja prvog uzorka natašte, pacijent se opterećuje sa 75g glukoze rastvorene u 2dcl vode. Sledi mirovanje 2 sata i nakon toga se uzorkuje drugi uzorak. Kod dece se količina glukoze preračunava prema telesnoj težini deteta (1,75g glukoze/kg telesne težine do ukupno 75g).
 • OGTT U TRUDNOĆI
  Radi se kod praćenja trudničkog dijabetesa. Test traje dva sata, a krv se u tom periodu uzorkuje tri puta. Ujutro, na dan testa, trudnica mora biti strogo natašte, ništa ne sme jesti ili piti osim vode. Preporučeno je prvi uzorak uzorkovati ujutru između 7 i 8 sati nakon što je pacijent noć pre bio natašte (8-12 sati). Nakon prvog uzorkovanja popije se, polako i u malim gutljajima, rastvor glukoze u čaši (75g glukoze u 2,5 dcl vode). Tačno 60 minuta nakon popijene glukoze trudnici se uzorkuje drugi uzorak. 120 minuta nakon popijene glukoze, uzorkuje se treći uzorak. Za vreme testa zabranjen je fizički napor, hrana, konzumiranje kafe, cigareta, alkohola i drugih napitaka. Ukoliko trudnica povrati sadržaj, test se prekida i ponavlja neki drugi dan.
 • POLNI HORMONI
  Uzorkovanje tokom menstrualnog ciklusa: 3-5. dan cikliila za određivanje FSH, LH i E2, a 21-23. dan ciklusa za određivanje progesterona. U dogovoru sa lekarom, najmanje dva dana pre uzorkovanja treba izbegavati steroide, lekove za štitnu žlezdu, ACTH, estrogen, gonadotropine. Prolaktinski test se sprovodi ujutru, 2-3 sata nakon buđenja, nakon što je pacijent bio 8-12 sati natašte. Pacijent mora mirovati najmanje 30 minuta pre uzorkovanja krvi. Za određivanje testosterona kod muškaraca uzima se jutarnji uzorak. Kod žena se uzima jutarnji uzorak tokom folikularne faze mesečnog ciklusa.
 • POSTPRANDIJALNA KONCENTRACIJA GLUKOZE
  Tri dana pre uzorkovanja treba unositi što više ugljenih hidrata (pirinač, hleb, krompir, testenina). Prvi uzorak krvi uzorkuje se pacijentu na natašte. Preporučeno je prvi uzorak uzorkovati ujutru između 7 i 8 sati. Nakon uzorkovanja pacijent mora odmah pojesti svoj uobičajeni jutamji obrok i uzeti terapiju, ako je ima. Tačno 2 sata nakon obroka pacijentu se uzorkuje krv po drugi put.
 • PSA
  Pacijent bi trebalo da bude natašte. Određivanje PSA preporučuje se pre bilo kakve manipulacije sa prostatom (biopsija prostate, kateterizacija, vožnja bicikla, polna aktivnost) i najmanje nedelju dana nakon rektalnog pregleda zbog značajnog uticaja na tačnost rezultata.
 • ŠTITNA ŽLEZDA
  Krv se uzorkuje pre uzimanja terapije zbog mogućeg uticaja lekova za štitnu žlezdu i lažno povišenih koncentracija T4 i fT4. Ako pacijent ima propisanu terapiju, to se mora prijaviti i zabeležiti.

Opšti faktori koji utiču na rezultate

Faktor Povišeno Sniženo
PolEritrociti kod muškaraca
Hemoglobin kod muškaraca
Nije značajno
DobAlkalna fosfataza kod dece
Holesterol u pubertetu i menopauzi
Nije značajno
PušenjeKortizol
Adrenalin
Karboksihemoglobin
Hemoglobin
Eritrociti
Leukociti
Prolaktin
Aktivnost ACE
AlkoholGlukoza
Trigliceridi
Gama-glutamiltransferaza (GGT)
MCV (prosečni volumen eritrocita)
Ugljenohidratni transferin (CDT)
Folna kiselina
Vitamin B12
KafaKortizolNije značajno
Lekovi
Neophodna konsultacija sa laboratorijom
Dnevni ritamKortizol, gvožde, bili-rubin, elektroliti, eritrociti
Godišnje dobaVitamin D letiVitamin D zimi
lshranaMokraćna kiselina kod gladovanja
Kreatinin kod gladovanja
Trigliceridi
Albumini kod gladovanja
Proteini kod gladovanja
Fizička aktivnostCK
Koncentracija laktata
Koncentracija urata
Fibrinoliza
Nije značajno
TrudnoćaVolumen plazme
p-HCG
AFP (alfa-fetoprotein)
Estradiol
Prolaktin
Hemoglobin
Hematokriti
Eritrociti
Albumini
Položaj telaEritrociti u uspravnom položaju
Leukociti u uspravnom položaju
Hemoglobin u uspravnom položaju
Protein u uspravnom položaju
Kalcijum u uspravnom položaju
Volumen plazme u uspravnom položaju

Postavite pitanje i naš stručni tim će Vam odgovoriti u roku od 24 sata

Medico lab Marković

N A Š E   O S I G U R A N J E

Medico lab Marković

N A Š I   P A R T N E R I

Medico lab Marković
Mobirise
Adresa

Zmaj Jovina 24A 
34000 Kragujevac
Republika Srbija

Kontakt

Tel. +381 34 630 144 0
e-mail. medicolab@gmail.com

Radno vreme

Ponedeljak - Petak 07:00 - 19:00
Subota 07:00 - 14:00
Nedelja 08:00 - 13:00